21. september 2017

"Big Little Lies" / "Suured väikesed valed" (2017)

Ilmselt pole ma ainus, kel tekkis huvi, mida lausa kaheksa Emmyt võitnud "Big Little Lies" (edaspidi BLL) endast kujutab. Ootused olid kõrged, sest tean, et HBO oskab teha vägagi kaasahaaravaid sarju (GoT). Loo aluseks on Liane Moriarty romaan, stsenaristiks David E. Kelley ning lavastajaks Jean-Marc Vallée.

Juba paar päeva hiljem ongi mul kõik seitse osa vaadatud ja ma ei hakka üldse salgama, et BLL läks otse minu lemmiksarjade nimekirja. See on just niisugune lugu, et vaatad ühe osa ära, unustad igasugused kokkamised, koristamised ja muud planeeritud tööd, sest sul on v a j a ka järgmine osa ette võtta. Mitte hiljem või homme, vaid kohe.

Väikelinn nimega Monterey, armastavad emad, nende esimest klassi alustavad lapsed, rikkad abikaasad, võrratud loodusvaated ning uhked kodud.
Ent kohe esimeses osas saab vaataja teada, et keegi on surnud. Mõrvamüsteeriumi lahendus – kes, miks ja kuidas – selgub alles viimase osa lõpus. Samas minule pakkusid naiste igapäevased mured ja rõõmud sellest märksa rohkem pinget.
Kõlab nagu tüüpiline draamasari, kuid tegelaste, teksti, montaaži ja isegi muusika kallal on päriselt vaeva nähtud, mis muudab BLLi tõeliselt nauditavaks. Montaažist (äkilised tagasivaated jms) nii palju, et see ei pruugi olla igaühe cup of tea. Mulle meeldis.
BLL on pigem naistele suunatud sari, aga usun, et nii mõnigi mees võiks koos oma partneriga diivanile heita ning varjatud huviga kaasa elada. Kes kardab, et käsitletakse ainult rikaste naiste pealiskaudseid hädasid, eksib. Seriaali ühe põhiteemana tuleb üsna ilustamata kujul esile hoopis naistevastane /perevägivald.

Näitlejate rivi avaldab muljet. Kaasa teevad mitmed Hollywoodi tipud, sh Nicole Kidman, Reese Witherspoon ja Shailene Woodley. Kõik kolm olid peaosalise Emmyle nomineeritud, võidu viis koju Kidman. Kõrvalrollide eest pärjati igati teenitult auhinnaga Alexander Skarsgard ning Laura Dern.

Nii mõneski seriaalis koheldakse lapsi justkui kaunistustena, kuid BLL on selles osas positiivne erand. Keskmise sarjaga võrreldes on perede pisemad liikmed märksa rohkem nähtaval, mitte ainult füüsiliselt vaid ka sisuliselt.
Madeline Mackenzie'i (Reese Witherspoon) humoorika ja ääretult hea muusikamaitsega tütre Chloe'iga tahtnuksin aga veelgi lähemalt tuttavaks saada. Õnneks antakse Madeline'i vanemale tütrele Abigailile rohkem aega. Teismelise tüdruku suhe oma värvika iseloomuga emaga saab palju tähelepanu ning mul on selle üle ainult hea meel.

Sarja soundtrack on lihtsalt imehea! Kui tavaliselt kerin tunnusmuusika automaatselt edasi, siis BLLi puhul kuulan rõõmuga.
Aitäh sulle, BLL, sest tean nüüd, kes on Michael Kiwanuka. Tunnen, et võiksin tema häält hommikust õhtuni kuulata.

Ja veel üks väga mõnus lugu:

PS! Kanal 2 toob sügistalvisel telehooajal BLLi ka Eestis ekraanile.

1 kommentaar:

  1. Tänu sellele sarjale avastasin samuti Kiwanuka. Minu arust on see üks parimaid sarja avalugusid. Tõesti hea sari ja igati tunnustust väärt näitlejatööd!

    VastaKustuta