7. jaanuar 2019

"The Big Short" / "Suur vale" (2015)

Pingeline lugu briljantselt nutikate peategelastega avab ahnete ja vastutustundetute finantsmogulite räpased telgitagused tavakodanikule arusaadavas ja üllatavalt humoorikas võtmes. Neli tippu pürgivat outsaiderit näevad ette USA kinnisvaraturu mulli lõhkemise 2000ndate aastate keskpaigas ning otsustavad tõmmata suurpangad liistule rünnates neid nende oma mängus nende endi relvadega. Film jutustab reaalsetest sündmustest, mis vallandasid viimase ülemaailmse majanduskriisi. – Forum Cinemas


Ikka ja jälle juhtub nii, et filmiriiulis tuhnides tuleb ahastus peale, sest ükski film otseselt ei tõmba vaatama, aga ometi on abikaasaga filmiõhtu kokku lepitud. Sageli osutub valituks mingisugune enam-vähem vastuvõetava hindega film ja ees ootab keskpärane filmielamus, ent seekord läks teisiti. Sisututvustuse põhjal kartsin, et me, kaks viimasel nädalal väga vähe magada saanud lapsevanemat, ei jõua 130 minutit pikka "The Big Shorti" lõppu ära oodata, aga aeg möödus lennates. 

Mõnusalt tempokas "The Big Short" sobib eriti hästi kõigile, kes armastavad sisukaid filme, et samas on liiga väsinud, et midagi väga tõsist ette võtta. See on draama, mis ajama naerma ning mida on kerge vaadata, ehkki teema on raske. Aga õnneks hoiab Adam McKay ennast tagasi ja see viha ning masendus, mis režissööri on motiveerinud, hakkab vaatajat kummitama alles lõputiitrite ajal.

Filmis kasutatakse k e e r u l i s t sõnavara, sest ka Euroopat tugevalt raputanud kriisi telgitaguste paljastamiseks tuleb kaevuda finantsterminoloogia sügavikesse. Autorid on mõistnud, et teatud asjad tasuks nö rahva keeli üle rääkida ja teevad seda läbi huumoriprisma. Abikäe ulatavad näiteks suvel lahkunud Anthony Bourdain, Margot Robbie ja Selena Gomez. Väga ootamatu, kuid minu meelest õnnestunud lahendus.

Kiitust võin jagada ka näitlejatöödele, eriti suure üllatuse valmistas Steve Carell (Mark Baum), kellest ma eelnevalt näitlejana eriti lugu ei pidanud. Nüüd näen teda uues valguses. Teine paeluv tegelane oli minu jaoks Michael Burry, keda mängib Christian Bale. "The Big Short" on just selline film, mille lõppu peab minusugune veel vähemalt 30 minutit juurde arvestama, et jõuaks kõik põnevad elulood üle googeldada. 

Kui millegi üle viriseda, siis minu meelest oli ebavajalik, et Ryan Gosling (Jared Vennet) korduvalt neljanda seina murrab ja otse kaamerasse räägib. See muutis niigi värvika üldpildi natuke liiga kirjuks. Sama käib erinevate ajastut iseloomustavate vaheklippide kohta, mis olid iseenesest toredad, aga pigem viisid tähelepanu tahtmatult filmi põhisisust eemale. 


7,5/10


No Comments Yet, Leave Yours!