9. november 2011

Kullast ID-kaart

2012 on aasta, mil Eestis muutuvad väga paljude inimeste ID-kaardid korraga kehtetuks, nt minu kaart kestab veebrurari alguseni.
Hakkasin hiljuti uurima, et mida ja millal mul uue kaardi saamiseks täpselt teha tuleb, sest pank hoiatas mind pikkade järjekordade eest juba oktoobris. Avastasin õudusega, et uue kaardi eest nõutakse riigilõivu isegi 24,28 eurot ehk 380 krooni. Ma ei tahtnud seda kohe uskudagi, sest mäletasin, et omal ajal olid ID-kaardid tunduvalt odavamad. Aga tuleb välja, et 1. jaanuarist 2009 tõsteti riigilõiv 150 kroonilt 250 krooni peale ja 2011. aastast 380 kroonile.

Kas ID-kaart on vahepeal mingisugust väärismetalli sisaldama hakanud või on jätkuvalt tegu ühe kõigile kohustusliku plastikjubinaga? Saaksin aru, kui peaksin nii suurt lõivu tasuma, olles oma kaardi ära kaotanud - tegu oleks õigustatud karistusega. Hetkel tuleb aga kõigil kohustuslikus korras vastav summa välja käia, sest ega ilma ID-kaardita elada ei saa, vähemalt mina mitte. Põhimõtteliselt on võimalik ka riigilõivust vabastamist taotleda, aga ma ei ole täpselt kursis, mis tingimustel. Igatahes tähendab see järjekordset bürokraatia hammasrataste vahel piinlemist, mida ma absoluutselt ei talu. Aga kuna olen vaene tudeng, siis ei tohiks ka hammasratastele risti ette lüüa, kui see aitab natuke raha säästa.

2 kommentaari:

  1. Selleks et Sa ikka aru saaks, kuidas Riik Sind usaldab. Ta (EV) annab ikkagi oma ID-kaardi (see on Riigi omand) mingile suvalisele tegelasele, kes võib sellega teha, mis iganes pähe tuleb, ja Riik ei saa selle eest Sind kuidagi karistada, niisiis — on vaja preventiivset karistust ehk trahvi. Sa ju ikkagi oled potentsiaalne kurjategija, kõik me oleme. Ja lõpuks — kõige olulisem: ega Riik ei ole Sinu heaolu jaoks, vaid Sina oled vajalik Riigi (bürokraatide ja partokraatia) heaolu tagamiseks. Riik — see kõlab jube uhkelt!

    VastaKustuta
  2. Jah, ilmselt tuleb siis uhkusega potentsiaalse kurjategija tiitlit kanda, sest oma Riiki peab ju ikka ja alati aitama, ta vaeseke jääb muidu hätta :)

    VastaKustuta