7. oktoober 2013

Soomlastele südamelähedased (ja veidrad) sportmängud

Olen lapsest saati vihanud igasuguseid spordialasid, mida piiravad reeglid - ilmselt ülekaalulise lapsena kehalise kasvatuse tundidest saadud traumade tõttu -, kuid pärast Soome kolimist on minu kunagised eelarvamused tasapisi mõranema hakanud.
Üllatus-üllatus, lisaks kõndimisele, jooksmisele ning jõusaalis rügamisele leidub teisigi võimalusi tervislikuks ajaveetmiseks.

Soomes on kaks populaarset mängu, millest ma Eestis elades kuulnudki polnud. Esimene neist on kohalikku päritolu viskemäng mölkky, kus püütakse nummerdatud kurikaid sihtides kokku koguda 50 punkti. Mölkkyt olen vaid ühel korral proovinud, kuid kuna mängisime väikese seltskonnaga ning hoidsime külma ilma tõttu hoogu algusest lõpuni üleval, sai päris kõvasti ringi joostud.

Ent veelgi suuremas vaimustuses olen frisbeegolfist, mis pole küll soomlaste enda väljamõeldis, kuid on siin vägagi menukaks osutunud. Enamikes linnades on olemas spetsiaalselt frisbeegolfi tarbeks mõeldud pargid, mille külastamise eest inimestelt raha ei küsita - vaid mänguks vajalikud kettad tuleb endal kaasa tuua.
Meilgi on siin Mikkelis täitsa oma frisbeegolfpuisto, kust võib leida üle kümne erinäolise metsa peidetud raja. Saab metsas jalutada, ennast proovile panna ja väga palju naerda.

3 kommentaari:

  1. Anonüümne08.10.13, 02:02

    Selle ala ametlik nimi on discgolf. Suht veider muidugi, et Eestis sellest midagi polnud kuulnud. Eestis on ka mängijad üksjagu ja radasid paarkümmend:
    http://discgolf.ee/?page_id=22

    http://www.discsport.ee/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=15&Itemid=44&lang=et

    http://goo.gl/maps/YXZdY

    VastaKustuta
  2. Anonüümne08.10.13, 05:14

    Kas on yldse spordialasid, mida reeglid ei piira? Ei meenu kyll yhtegi.

    VastaKustuta
  3. Mina tõesti polnud discgolfist varem kuulnud, olgugi et lisaks Eestile ja Soomele harrastatakse seda veel kümnetes teistes maades. Seda ma ilmselgelt ei väitnudki, et see midagi soomlastele ainuomast on, lihtsalt siia kolimise järel ei läinud just kaua, enne kui mind metsa taldrikut lennutama veeti.
    Reeglite jutu all pidasin silmas seda, et olen fännanud sel viisil sportimist, mis ei nõua minult endalt mingite mulle piiravana (st häirivatena) tunduvate reeglite järgimist. Näiteks jooksnud olen siis, kui tahan, nii kiiresti, kui tahan ja seal, kus tahan.

    VastaKustuta