17. november 2015

Soome klassika – mokkapalat ehk mokaruudud

Enne Soome kolimist polnud mina mokaruutudest kuulnudki, ehkki googeldades tuleb vastu ka hulgaliselt eestikeelseid retsepte.

Igatahes siin on see kaloripomm tõeline klassika, mida armastavad nii suured kui väikesed magusasõbrad. Kuna meie põhjanaabrid on teada-tuntud kohvihullud, ei ole see tegelikult üllatav, et nad kohvi hea meelega ka koogi sisse panevad. Ja veel üks asi, mida olen soomlaste lemmikretseptide juures tähele pannud, on see, et need peaksid olema võimalikud lihtsad. Ka selles pole midagi imestamisväärset, sest kodus küpsetamine ei ole siin sugugi nii igapäevane kui Eestis.

Mokaruudud jõudsid Soome tänu rootslaste küpsetisteraamatusele (Sju sorters kakor), kogudes populaarsust juba 60ndatel. Eriti laste sünnipäevalaual on see veel tänagi täielik hitt.

Mina, kes ma pole eriline maiasmokk, hoian paraja portsu võid ja suhkrut sisaldavatest mokaruutudest näpud eemal, aga meesperele maitsevad need väga.

Kasutasin seda retsepti. Aga kui sama kooki kunagi uuesti teeksin, lisaksin rohkem kakaod.

Vaja läheb:

Tainas:

4 muna
4,5 dl     suhkrut (kasutasin roosuhkrut)
250 g     sulatatud võid
3 dl        rasvavaba piima
7-8 dl     nisujahu 
4-5 tl      küpsetuspulbrit 
4-5 tl      vanillisuhkrut
4-5 spl   kakaopulbrit (ilma suhkruta)

Glasuur:

75 g       sulatatud võid 
5-6 dl    tuhksuhkrut
5 spl      kanget kohvi (külmalt)
2 spl      kakaopulbrit (ilma suhkruta)
3 tl         vanillisuhkrut

kaunistuseks kookoshelbeid, kommipuru vms


Sulata või ja lase jahtuda.

Vahusta munad suhkruga. Lisa vaheldumisi piim ja omavahel segatud kuivained, samaaegselt segades. Viimasena lisa sulavõi. Sega läbi.

Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud suurele ahjuplaadile ja küpseta 200-kraadises ahjus 15-20 minutit.

Lase koogil jahtuda.

Valmista glasuur. Sulata või, lisa kõik teised ained ja sega ühtlaseks. Määri glasuur ühtlaselt jahtunud koogipõhjale. Kaunista kookoshelveste või kommipuruga. 

Vahetult enne serveerimist lõika kook tükkideks.

No Comments Yet, Leave Yours!