8. märts 2016

Stephen King "On Writing"/"Kirjutamisest"

Väga võimalik, et see on minu uus lemmikraamat. Igatahes pole ükski lugemiskogemus mind pikka aega nii sügavalt mõjutanud. Ma tõesti tunnen, et see raamat muutis mind nii kirjutaja kui ka lugejana.

Kahjuks pole "On Writing" eesti keeles ilmunud (parandage mind, kui ma eksin). Mulle tundub, et kui valida välja üks Stephen Kingi raamat, mida igaüks peaks lugema, siis oleks selleks just see 2000. aastal ilmunud memuaar. Loodetavasti võtab mõni kirjastus selle töö varem või hiljem ikkagi ette, sest asi on seda väärt.
Pilt: stephencjames.com

"On Writing" on ühe eduka autori kujunemislugu ning omamoodi kirjutamise õpik, mis suudab üheaegselt nii innustada kui ka hoiatada.
Meil pole sellest raamatust just palju räägitud, kuid mõned Kingi tarkusesõnad on välja toodud blogis "Kuidas saada kirjanikuks?" Soovitan kõigil kirjutamishuvilistel selle blogiga lähemalt tutvuda.

Ma ei oska seda raamatut kuidagi kritiseerida, sest see meeldis mulle otsast lõpuni.
Ja kuna minu jaoks oli see esimene Stephen Kingi teos, tunnen nüüd, et ma lausa pean ka ühe tema õuduslugudest ikkagi läbi lugema. Õuduskirjandus pole tegelikult minu teetass, kuid mulle väga meeldib Kingi mõte, et raamatut ei tasuks ainult kirjandusžanri põhjal maha kanda. See, et tegemist on õuduslooga, ei tähenda, et selle karakterid poleks huvitavad. Kõik sõltub konkreetsest autorist.
Pilt: quotesgram.com

See on väga aus raamat, kus King räägib nii oma minevikudeemonitest (alkoholism, narkootikumid) kui ka sellest, kuidas üks hooletu autojuht temalt peaaegu elu röövis. "On Writing" oli parajasti pooleli ning pärast õnnetust tundus talle, et võib-olla ei kirjuta ta enam ühtegi raamatut. Õnneks tuli kirjutamine tema juurde tagasi ning aitas tal paraneda.

"On Writing" andis mulle jõudu ja tahtmist ennast rohkem proovile panna ning blogimise kõrvalt ka ühe pikema looga alustada. Ma väga loodan, et sünnib kirjatükk, mille üle saan tulevikus uhke olla.

5/5

Mõned stiilinäited:

"When you write a story, you’re telling yourself the story… When you rewrite, your main job is taking out all the things that are not the story…Write with the door closed, rewrite with the door open. Your stuff starts out being just for you, in other words, but then it goes out. Once you know what the story is and get it right—as right as you can, anyway—it belongs to anyone who wants to read it. Or criticize it." (lk 57)

"Writing is a lonely job. Having someone who believes in you makes a lot of difference. They don’t have to make speeches. Just believing is usually enough." (lk 74)

Siinkohal tahaksin tänada enda abikaasat, kes ei armasta raamatuid lugeda, kuid mind sellegipoolest alati toetab. Tean omast käest, et selles pole midagi iseenesestmõistetavat.

"If you don’t have time to read, you don’t have the time (or the tools) to write. Simple as that." (lk 147)

"Writing isn’t about making money, getting famous, getting dates, getting laid, or making friends. In the end, it’s about enriching the lives of those who will read your work, and enriching your own life, as well. It’s about getting up, getting well, and getting over. Getting happy, okay? Getting happy." (lk 269)
Pilt: aerogrammestudio.com

8 kommentaari:

  1. King pole muuseas ainult õudusromaane kirjutanud. Isiklikult soovitaks soojalt "Miseryt", mis on küll tehniliselt õudus (vähemalt seal on teatud õõvastavaid episoode), aga ei puuduta mingeid üleloomulikke teemasid vms. Üle mõistuse põnev lugemine ja ka eesti keeles ilmunud. Pärast "On Writingut" ka võib-olla ses mõttes sobiv lugemine, et räägib samuti kirjutamisest, kirjanike tehnikast, töömeetoditest jne. Üks väga huvitav kirjanik mu meelest, edu!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Suured tänud soovituse eest! "Misery" on nüüd minu raamatunimekirja lisatud :)

      Kustuta
  2. nii, uus raamat potsatas amazoni ostukorvi :-) aitähh vaimustumast, imekaunis Kadi!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Usun, et see on väärt ost :) Mina lugesin raamatu läbi ja alles siis tellisin ka päris oma eksemplari, sest see on teos, mida tahan kindlasti uuesti lugeda.

      Kustuta
  3. Mul on see raamat lugemisjärjekorras :)

    VastaKustuta
  4. Võib-olla juba tead, aga praegu muide toimubki üks õudusjuttude võistlus, kuhu oodatakse lühikesi jutte algajatelt autoritelt. Tähtaeg 10. aprill, täpsemalt saab lugeda selle lingi tagant.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See oleks tegelikult huvitav väljakutse, et mina, kes ma ise õudusjutte ei armasta, üritaks ühe sellise loo kirja panna.

      Kustuta