16. november 2012

Kõigest korraga

Minagi käisin Tartu meeleavaldusel ja jäin rahule. Inimesi oli üllatavalt palju. Järelikult on eestlaste passiivsusel ikkagi piir ja mitte ainult otseselt rahaga seotud küsimustes. Kogunes rahulik erivanuseline seltskond ning enamik sõnavõttudest ei pannud mind kohaletulekut kahetsema - parimaks pidasin Marek Tamme pöördumist, ehkki autorit ennast sünnipäevalapsele kinki toomas polnud.

Mina isegi ei näinud seda kurikuulsat plakatit, kus pakuti välja paari tipp-poliitiku võlla tõmbamist, küll aga jäid silma kümned täiesti normaalse sisuga loosungid. Loomulikult sai meedias suurima vastukaja osaliseks just see üks ebaõnnestunud üleskutse, mille põhjal paljud tervest üritusest oma arvamuse kujundasid. Tuleks märkida, et "Aitab valelikust poliitikast" meeldeavalduse korraldajad on nimetatud plakati ka avalikult hukka mõistnud. Loodan, et homne Tallinna üritus avaldab meie tänasele poliitkultuurile veelgi suuremat mõju.

Andsin oma allkirja ka Harta12le, sest minu meelest on tegu vajaliku (ehkki mitte ideaalse) dokumendiga. Eesti poliitiline diskursus vajab muutust ja mulle tundub, et Harta12 on järjekordne samm õiges suunas, ärgitades inimesi kaasa mõtlema. Ei mõista inimesi, kes ei julge allkirja andes oma nime avaldada. See petitsioon toetab avatust ja ausust, mistõttu salalikkus asja juurde justkui ei sobi.

Ja nüüd muust.
Pidin hiljuti R. Mihhailovi "Kutsumata külalise" (räige ajupesu-raamat, mis ilmus vaid kolm aastat enne isaamaalist "Kodu lugu") läbi lugema ja analüüsima. Mõtlesin küll, et jube põnev on Nõukogude propagandat uurida, kuid vahel tahaks mõne raamatu pauguga kinni lüüa ja teise toa nurka visata. Ja mitu päeva propagandale isegi mitte mõelda. Kahjuks tuleb varsti magistritööd reaalselt kirjutama hakata ning seetõttu saan endale aina vähem propagandavabu päevi lubada.

Detsembri-jaanuari lendude kohta sain teada veel nii palju, et olen Estonian Airi viimasel lennul Jyväskyläst Tallinnasse (7. jaanuar). Esialgu olin valinud esimese ärajääva sõidu, kuid asenduslennuna pakuti varahommikust (ärgata tuleb umbes 3.30) starti samal päeval. Kui EA just enne pankrotti ei jõua minna, peaks plaanid paigas olema.

Eile leidsin juhuslikult ühe laulu, mis juba esimesel kuulamisel muljet avaldas.

Kujutan ette, kui mõnusalt see lugu veel mõne madalama häälega laulja esituses kõlaks.

PS. Kolmapäeval pandi Tartus jõulutulesid üles, ent minu tuppa ilmus eile mittekusagilt hoopis üks kahetäpiline lepatriinu.

1 kommentaar: