29. oktoober 2013

Soome televisioon

Klõps, kokasaade, klõps, kokasaade, klõps, kokasaade. Nii võiks veel mõnda aega jätkata. Kui ei ole kokasaade, siis kohe kindlasti üks või teine tõsielusari. Hullumaja.
YLE jääb sellest jutust kõrvale. Seda võib võrrelda meie ERRiga ning üldjuhul tuleb sealt keskmisest kvaliteetsemat kraami.

Kohalikke kanaleid pakutakse Soomes rohkem kui Eestis, ent sisuliselt on need nõrgemad. Enamjaolt näidatakse täielikku jama. Soomlased paistavad olevat tõelised reality-tv hullud - lisaks välismaalt sisseostetud saadetele toodavad nad ka ise hunnikute viisi tõsielusarju.

Oma sarja on saanud nt politseinikud ja turvamehed, hiljuti lisandus ka toll.
Kokandussaateid ma juba mainisin ning neistki tehakse suur osa kohalpeal valmis. Sageli jooksevad paralleelselt nii välismaine kui ka kodumaine versioon.
Vaatan tänast telekava ja kohe paistavad silma "MasterChef Suomi", "Kurjat Kuppilat USA", "Sokkokokki", "Koko Suomi leipoo", mingi dokumentaal "Maailman paras kokki" jne. Mulle tundub, et see nimekiri ei lõppegi.
Gordon Ramsay ja Jamie Oliveri näod on soomlastele tõenäoliselt presidendiga sama tuttavad.

Ja siinsetes tõsielusarjades ei osale ainult täiskasvanud, sest eetris jooksevad nii kokandus- kui ka lauluvõistlused, mis on mõeldud lastele.
Kokandussaadete ajuvaba hulga tõttu võiks eeldada, et küllap leidub Soomes sadu ja tuhandeid kirglikke kodukokki, kuid iroonilisel kombel ei viitsi suur osa soomlasest ise süüa teha. Neil pole selleks ei aega ega tahtmist. Arvestades räpstoidurestoranide hulka, kiirtoidu laia valikut ning tarbitud koguseid, on väga raske teistsuguste järeldusteni jõuda.
Kiirtoidukettide paradiisina tuntud USAski on kokandussaated väga populaarsed, nii et võib-olla tekitab rämpsu söömine alateadliku soovi ekraanilt vaadata, kuidas p ä r i s e l t süüa tehakse.

Jõululaualegi pannakse Soomes ilma suurema häbita Saarioisten laatikot, st erimaitselised vormiroad (kaalika, porgandi, maksa, kartuli jne). Need olevat piisavalt kvaliteetsed, mistõttu pole suure jõuluprae valmistamisel mõtet.

Kui mõelda eri reality-sarjadele, siis kokandussaated on tegelikult kõige normaalsemad. Olen isegi "MasterChef Australia-t" jälgima hakanud. See algab alati täpselt õigel ajal ja sisaldab piisavalt vähe sisutühja draamat.

No vot, sedasi on paar kuud Soomes elamist mõjunud inimesele, kes ülikooliaastatel televiisoritki ei omanud.

2 kommentaari:

  1. Ma olen suur Ramsay fänn, vaatan enam-vähem kõiki ta saateid!

    VastaKustuta
  2. Eks Ramsay ongi kõige suurema iseloomu ning egoga telekokk..ja seda mitte ilma põhjuseta

    VastaKustuta