28. oktoober 2013

Spice-nostalgia

Kui paar päeva tagasi telekapulti näppisin, olin tegelikult otsustanud magama minna. Sattusin aga juhuslikult YLE Teema peale, kus oli just sel hetkel käima läinud dokumentaal ühest suurimast 90ndate popsensatsioonist - "The Spice Girls Story: Viva Forever!".

Kahtlustan, et ei leidu just palju minuealisi, kes poleks mingil hetkel täieliku Spice Girls'i-hulluse all kannatanud. Sporty, Baby, Scary, Ginger ja Posh. Räägitakse, et bändi tippaegadel tahtis iga väike tüdruk olla üks vürtsitüdrukutest ning iga mees soovis ühte neist kohtingule kutsuda. Ma arvan, et selle väitega polegi palju liialdatud.
90ndate Spice Girls
Mäletan, kuidas sõbrannaga Spice Girls'i fänniraamatuid meisterdasime. Idee oli iseenesest täiesti ebaloogiline, sest olime endale poest korralikud Spice Girls'i elu- ja edulugudega täidetud kleepsualbumid hankinud. Otsustasime need aga tükkideks lõigata ning panime kokku uued kunstiteosed.
Loomulikult tegime kambakesi ka bändi, käisime kodukootud esinemistega oma vanemaid piinamas ning jõudsime isegi fotograafi juurde. Bändi polnud sugugi lihtne pääseda - tuli läbida katsete kadalipp. Olime enda meelest tõelised staarid.

Kindlasti ei teinud Spice Girls head muusikat, kuid neil oli miski, mida tänapäeval peaaegu igas tõsielusarjas taga otsitakse - see kurikuulus X-faktor.

Spaisside tegelaskujudki olid suures osas fabritseeritud, ent nad kandsid oma rolli välja. Victoria Beckham ütleb ekraanil ka ise, et Posh Spice muutus jäädavalt tema osaks ning elab praegugi edasi.
Metsik enesekindlus, oskus enese üle naerda ja asju mitte liiga tõsiselt võtta - see oli vürtsitüdrukute edu retsept.

Peamiseks põhjuseks, miks see dokumentaal sündis, oli Spice Girls'i lauludele rajatud muusikal "Viva Forever!", mille esilinastus toimus 2012. aasta detsembris. Seitsme kuuga tootis "Viva Forever!" lausa viie miljoni jagu miinust ning asjale tehti kiire lõpp.

Spice Girls kuulus 90ndatesse ja nende globaalne triumf oli võimalik just selles õiges ajahetkes, mil samalaadset girl power-kreedoga tüdrukutebändi polnud veel olnud. Müüginumbrite põhjal võiks väita, et tegu on edukaima naistebändiga läbi aegade.

Kõik hilisemad katsed kunagisele eduloole elu sisse puhuda on katastroofiliselt ebaõnnestunud, näiteks nende nn taasühinemis-maailmaturnee oli nostalgiline naljanumber. Ja põhjusega, sest puuduliku lauluoskusega roosamannavahuliste vürtsitüdrukute aeg on ammu möödas.
Spice Girls "Viva Forever!-i" esilinastusel


Mõned hitid:

Raske uskuda, aga selle laulu sõnad on mul ikka veel peas.





3 kommentaari:

  1. Viva Forever on ainuke, mida muusikakanalid ja raadiod veel tõsimeelselt eetrisse lasevad (ehk siis mitte ainult mingi 90ndate hittide erisaate raames). :)

    VastaKustuta
  2. Kuulan üldse vähe raadiot, sest siinkandis mängitakse tavaliselt selliseid artiste nagu Robin (Soome oma Justin Bieber), Miley Cyrus ja Lady Gaga (st totaalset p*ska). Spice Girls'i pole ma enda meelest mitte kusagilt v ä h e m a l t kolm aastat kuulnud. Ma mäletaks, sest automaatselt oleks natuke nostalgiline tunne sisse tulnud :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Vh1 ikka aeg-ajalt laseb ja eesti raadiotest tuleb ka mõnikord. Viva Foreverit just. Kui nüüd üldiselt vaadata, siis on see tõesti ainuke lugu, mis tänapäeval on kuulatav ja ei karju ihu ja hingega, et tegemist nende looga. :D

      Kustuta