14. veebruar 2014

Vigade parandus

Ei, immigrandid pole Soomet üle võtmas. 2012. aasta seisuga elas Soomes enam-vähem 200 000 välismaa kodanikku, moodustades seega rahvastikust vaid umbes 4%.

Ei, see ei käi nii, et tuled Soome, ei tee mitte midagi ja elad nagu kuningas. Jah, tulles siia peresidemete kaudu, on protsess natuke kiirem, kuid need summad, mida saab kodus istumise eest, on Soome kontekstis naeruväärselt väikesed.
Kui tööd ei ole, tuleb minna praktikale (työharjoittelu), käia koolis või teha midagi muud, mis suurendab selle leidmise võimalust. Nimelt eksisteerib nö kotoutumistuki, mida töötud sisserändajad kuni kolme aasta jooksul (erijuhtudel kauemgi) pärast siia kolimist saada võivad, kuid see eeldab tööametis enda ametlikku töötuks registreerimist ning nö kohanemisstrateegia (st et tööle saamise nimel tuleb aktiivselt tegutseda) koostamist.

Ei, eestlased ei saa k o h e pärast Soome kolimist keelt selgeks. Loomulikult on meil kergem kui teistel ning arusaamine tuleb ikka väga ruttu, ent ma tahaks näha, kui paljud eestlased juba esimese aasta jooksul korralikult üldkeeles rääkima/kirjutama õpivad.
See keel, mida Soomes räägitakse ja see, milles kirjutatakse, kuuluvad kahte eri maailma. Rääkimata sellest, et ka mitmesugustes ametlikes situatsioonides pole sobilik ainult kõnekeelele toetuda. Kui tulla koristajaks/ehitajaks, siis läheb vajaliku keeletaseme omandamine tõesti kiiresti, kuid need, kes midagi enamat tahavad saavutada, peavad ikka kõvasti rohkem vaeva nägema.

Ei, Soomel ei lähe halvasti seetõttu, et siin on palju immigrante, kelle eest hoolitsemine kõik raha endasse imeb. Soomel on hetkel tõesti rasked ajad, kuid seda kümnetel erisugustel põhjustel - vananev rahvastik, tööstuse allakäik, EU majanduslikud probleemid, ebaefektiivne halduskorraldus, liigne bürokraatia jne. Loomulikult tekitab töötuse määr muret, kuid praegu jäävad tööta ka soomlased ise. 2013. aasta detsembrikuus oli Soome töötusaste 7,9%.

Selles osas on välismaalastel Soomes raskem küll, et üldjuhul on just sisserändajad need, kes rasketel aegadel esimesena töö kaotavad ja hiljem viimasena tagasi võetakse. Kui soome keele oskust nõutakse ka inimestelt, kel seda praktikas tegelikult vaja ei lähe, pole mõtet imestada, et mujalt tulnuil on suhteliselt raske tööturul jalga ukse vahele saada. Kindlasti ei tohikski palgata inimest, kes riigikeelet absoluutselt ei oska, see poleks lihtsalt turvaline, kuid sageli on keelenõuded arusaamatult kõrged. Selles ei saa aga tegelikult ainult tööandjaid süüdistada, nende otsused põhinevad üldjuhul inimeste ootustel. Ja mida negatiivsemaks tavainimeste suhtumine immigrantide osas muutub, seda raskem on neid tööle võtta.

Ei, Soomes ei mõelda nii, et kui riik/töötukassa annab ära elamiseks raha, pole vaja tööle minnagi. Eneseteostus on Soomes äärmiselt oluline ning kui sa mitte midagi kasulikku ei tee, on väga raske siinsesse ühiskonda sulanduda. Töö, töö, töö ja kui seda pole, siis tuleb ennast muul viisil arendada. Tahtlik ajaraiskamine on Soomes häbiasi, kohe päriselt.
Ja tõesti, leidub ka selliseid sisserändajaid, kes süsteemi ära kasutavad ning isegi ei ürita nt keelekursustel kaasa mõelda. Käivad kohal (seda kontrollitakse), passivad niisama ja mängivad oma nutitelefonidega. Ma ei tea mitte kedagi, kes sellistesse inimestesse positiivselt - või isegi neutraalselt - suhtuks.

Vastavateemalist netihuumorit - panin google'i otsingusse maahanmuuttaja, suomi (naljade kvaliteedi üle võite ise otsustada) :



PS. Kui kusagil 6-sid või y-sid näete, siis andke andeks, kirjutan hetkel meie soomlasest arvuti taga, millel pole Eesti tähtestikku, st et korrektne vormistamine nõuab päris palju lisatööd, kuid annan endast parima.

No Comments Yet, Leave Yours!