21. jaanuar 2015

Poliitiliselt ebakorrektseid Soome reklaame 50. ja 60. aastatest

Tänase päeva saatsime mööda ühes muuseumi suurimatest hoidlatest. Ehkki ühest korralikust hoidlast on asi ikka väga kaugel. Aga kuna muuseumid vaevlevad rahapuuduse käes vist enam-vähem kõikjal maailmas, isegi Soomes, siis tuleb hetkel olukorraga leppida.

Läksime sinna, et vanadest ajalehtedest ja ajakirjadest mütsidega seotud reklaame ning fotosid otsida. Loodame nende abil meie tulevasele näitusele natuke elu lisada ning inimestes nostalgiat tekitada. Ent lisaks mütsireklaamidele jäi mulle silma palju muudki põnevat. Ükskõik, kui palju ma neid vanu reklaame vaatan ja imestan, ei saa mul neist ikka kunagi villand. Mõni ajas ikka päris korralikult naerma ka, olgugi nende sisu tegelikkuses pigem tragikoomiline, mitte koomiline.

Üks värvikas seebireklaam:

"Kas paksud on kõhnadest inimestest rõõmsamad?" Uus uuring väidab, et ei ole. Minimeal aitab kaalu kaotada.

"Ka Aafrikas võetakse Minimeali abil kaalust alla."

"Kas see pereema on sulle tuttav?" Osuuskassa kutsub naisi endale majandusarvet avama. Ikka selleks, et sinna abikaasa palgast iga kuu kokku lepitud summa laekuks. See võimaldaks pere eest paremini hoolitseda ja kasvataks pereema majanduslikku iseseisvust. Arve teinud pereema saab rohkem naeratada.

Lehti sirvides selgus, et 60ndatel viidi läbi laiaulatuslik võikampaania. Kõikjal jäid silma reklaamid, mis kutsusid inimesi võid absoluutselt igale toidule lisama. Selles konkreetses reklaamis parandab või köögiviljade maitset.


Ja muidugi kõik need suitsureklaamid:
Tüdruk põletas ära poisi südame. Poiss pani seepeale põlema ühe Bristoli.

Kaks järgmist ei vaja pikemaid kommentaare, kõik on niigi selge.

Muuhulgas sain täna teada, et Soomes armastati juba 60ndatel jõulupakki lotopileteid panna. Mina arvasin, et see on mingi Rauno perekonna kiiks, aga tuleb välja, et tegu on aastakümnetevanuse traditsiooniga. Lotopilet toovat kingi saaja näole tõelise jõuluilme, mis on täidetud rõõmu ja ootusärevusega.

PS. Väljas on n i i külm ja n i i ilus.

No Comments Yet, Leave Yours!