9. detsember 2015

Kuidas ma uuesti trenni tegema hakkasin

Mäletan, kuidas veel Tartus elades pulmadeks valmistusin ning kõvasti vaeva nägin, et saavutada kaalunumber, millest juba teismeeast saati olin unistanud. See number oli 50 ja päris nii madalale ma ei jõudnud, kuid võib-olla oligi nii parem. Kauaoodatud pulmapäeval kaalusin lõpuks natuke alla 53 kilo ja muidugi tundsin ennast ikka hirmus koleda ja paksuna (see igavese ebakindluse probleem on vist enamikule lapsena ülekaalulisuse ja koolikiusamise all kannatanutele tuttav), aga praegu, kui olen ikka omajagu kosunud ja tollaseid pilte vaatan, siis mõtlen küll, et mõni lisakilo poleks tegelikult paha teinud.
Juuni 2013
August 2013
Täna paneb minu tollane distsipliin ja sihikindlus mind ennastki imestama. Neljal päeval nädalas olin kell seitse hommikul Tartu Ülikooli spordihoone jõusaalis, kusjuures teekonna Pepleri tänavalt sinna ja tagasi läbisin alati jalgsi. Hommikust sõin reeglina pärast trenni, vaid südatalvel, kui pimedus energiast tühjaks imes, lubasin endale ehk kohe hommikul ühe banaani, kuid mitte midagi rohkemat. Sõin põhimõtteliselt nagu robot, sest naudingul polnud minu menüüs kohta. Aga mul oli siht silme ees ning ma olin rahul, olgugi et tüüpilise sõnnina ma tegelikult a r m a s t a n söömist.

Pärast Soome kolimist hakkas kaal tasapisi tõusma, sest minu elurütm muutus kardinaalselt. Trenni ma esialgu ei pääsenud, kuid suvel maal elades olin ikka üsna palju jalgadel. Hiljem Mikkelis käisime Raunoga aeg-ajalt ikka jõusaalis ka, aga minu Tartu trennidega ei saanud seda võrreldagi. Kõige suurem mõju oli aga hoopis sellel, et ma ei saanud enam kokata ainult iseendale, vaid pidin ka teistega arvestama. Ja kuna ma ei jaksanud iga päev mitut toitu teha, hakkasin ka ise sööma asju, mida muidu vältisin. Näiteks igasuguste makaronide suhtes oli mul varasemalt nulltolerants, kuid nüüd olen ikka aeg-ajalt ise ka täisteraspagette taldrikule pannud jne.
August 2014
Ühel hetkel avastasin, et paari lisakilo asemel olen juurde võtnud nii palju, et hakkasin kaalu peale astumist iga hinna eest vältima ning mõned Tartu aegadel ostetud riided peitsin kapi tagumisse nurka ära, sest need tuletasid mulle meelde, kui palju suuremaks ma läinud olen.
Aprill 2015
September 2015
Samas on mul kõrval abikaasa, kelle meelest olin meie pulmapäeval juba liigagi kõhn ning kes pole kordagi isegi vihjanud, et võiksin alla võtta, pigem vastupidi. Aga mina ise tunnen ennast halvasti ja nii otsustasingi, et pean midagi ette võtma. Enam ei unista ma mingist konkreetsest kaalunumbrist, vaid tahaksin ennast lihtsalt oma nahas hästi tunda ning ühed heledad teksapüksid, mida ma praegu kanda ei saa, jälle jalga panna.

Kui novembri alguses Eestis käisime, rääkisime Manniga kaaluteemadel ning ta soovitas mulle online-treenerit, kelle videod talle endale sobinud olid. Kohe, kui Oksalasse tagasi jõudsime, võtsin youtube'i lahti ja hakkasin Tiffany Rothe'i trennivideosid vaatama.
Nüüdseks olengi juba kuu aega 5-6 päeva nädalas umbes tunnikese tema videode kaasabil hüpanud, pingutanud ja venitanud ning kuigi kaal pole veel märgatavalt langenud, on enesetunne kümme korda parem. Ja see ongi oluline.
Kui ilm vähegi paraneks, veaksin ennast ka juba enne hommikusööki jalutama, sest praegu on see mudane tee ääretult eemaletõukav. Mingit konkreetset eesmärki ma seadnud polegi, sest ma ei näe selleks otsest vajadust. Teen trenni ja tunnen ennast järjest paremini, sellest mulle piisab.

Üks minu lemmikvideosid Tiffanylt (niisama vaadates võib tunduda, et mis seal ikka, aga uskuge mind, see nn mägironimine ajab ikka korralikult higistama):

2 kommentaari:

  1. Ma arvan ka, et kaalunumbrit ei peaks vaatama. Tähtis on see, et ise end hästi tunned. Pealegi trenni tehes tekib rohkem lihaseid ja siis võib juba vabalt kaalu ära unustada :) Oskan omalt poolt soovitada Fitness Blender videosid. Nende koduleht on siin. Mulle meeldib,kui rahulikult kõike tehakse ja räägitakse. Ei mingit ülimat ergutamist ja muusikata, millest kõrvad vett jooksma hakkavad. Muusika võib ise kõrvale valida :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh soovituse eest :) Vaatasin, et seal Fitness Blenderi lehel isegi HD-videod üleval, just paremast kvaliteedist tunnen TR-i videode puhul kõige rohkem puudust, sest meie suurel ekraanil näevad 480p videod üsna kehvad välja.

      Kustuta