3. detsember 2015

Saagu valgus

Just eile lugesin kohalikust lehest, et täiskasvanud soomlane kulutab sel aastal jõuludele 514 eurot. Üle poole sellest summast läheb muidugi kingitustele.
Elan ise ka Soomes, aga esialgu tundus see summa mulle ikkagi väga suur. Ent kui poodi minna ja hindasid vaadata, pole selles midagi uskumatut. Valik on küll lai, aga näiteks lasteriided on nii Eestis kui ka Soomes kallid. Täiesti tavaline õhukesest materjalist pluus, millega sobiks kooli minna, maksab sageli 15-20 eurot.
Siinsed sissetulekud on ikkagi nii suured, et tõenäoliselt saab enamik inimesi hakkama. Eestis aga on palgad märksa väiksemad, kuid hinnad on kauplustes (va toidupoes) tegelikult samad ja tihtipeale isegi kõrgemad. Rääkimata peredest, kus vanematel pole üldse tööd ja stabiilset sissetulekut.

Meie sõpruskonnas pakkus üks hea inimene välja idee, et võiksime kõik jõulude puhul kedagi aidata ning nii avastasimegi MTÜ Saagu Valgus, mis kutsub inimesi üles vaesuspiiril ja alla vaesuspiiri elavate perede lastele jõulukingitusi tegema. Kui läksin ja sealsetele nimekirjadele (nt Võrumaa leiad siit) pilgu peale heitsin, nägin, et paljud lapsed soovivad nuku asemel hoopis tekki, patja, sokke ja kindaid või hügieenitarbeid. Mu süda tahtis murduda.
Mina ostan ühele 10aastasele tüdrukule Barbie ja ülejäänud summa eest lasen mõne teise lapse pakki sokid, kindad või midagi magusat lisada.
Tean, et detsember on enamikule majanduslikult raske kuu, kuid kutsun sellegipoolest üles kõiki, kel vähegi võimalik, aitama kaasa sellele, et ükski neist lastest jõulukingist ilma ei jääks.

Näide nimekirjast:
Foto: Saagu Valgus- Võrumaa
Kui tahad kedagi aidata, mine Saagu Valgus FB-lehele, vali välja laps, kelle soovi sa täita saaksid ning anna sellest pildi all ka teada.

6 kommentaari:

  1. Aitähh, Kadi, selle imelise idee eest! Olen ka päkapikuks :-)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jee! Päkapikke pole kunagi küllalt :)

      Kustuta
  2. Tänan sellele lehele viitamast.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Püüan tulevikuski selliste toredate ettevõtmiste osas silmi rohkem lahti hoida. Eriti meeldib mulle see, et aidata saab konkreetse kingitusega, mitte lihtsalt raha arvele saates.

      Kustuta
  3. Tõesti suur tänu tähelepanu juhtimast! Mul võttis lausa pisara silma, et üks laps võib tahta jõuluks hambaharja.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Lohutab see, kui minna ja kõiki neid päkapikkude kommentaare lugeda. Väga paljud tahavad aidata.

      Kustuta