19. veebruar 2016

Tervislikud lemmikud

Ma armastan köögis katsetada, eriti juhul, kui õnnestub mõni varasem retsept nurka visata, sest leidub parem ja tervislikum. Sel aastal olen avastanud mitu uut lemmikut ja kuna ma pole ammu siinset söögijuttude nurka täiendanud, mõtlesin neid ka laiema ringiga jagada. 

Vegan brownie, mille retsepti leidsin Anni blogist.

Vaja läheb:
3 väga küpset banaani
2 tl orgaanilist maapähklivõid
naturaalset kakaopulbrit, mida lisan ikka üsna julgelt

Kuna armastan kuivatatud jõhvikaid, hakkisin ka neid sisse. Samas tumeda šokolaadi jätsin täielikult ära.

Selle magustoiduga on aga nii, et ma võin ju mõelda, et teen oma hõrgutise valmis ja saan seda mitu päeva nautida, aga tegelikult tuleb Rauno mulle alati appi ja hiljemalt järgmiseks hommikuks on kõik söödud. Seega julgen seda brownie't soovitada ka neile, kel kodus tavaliselt tervislike asendustoitude peale nina krimpsutatakse.

Minu teiseks lemmikuks on tervislikud kaerahelbeküpsised, mis ei sisalda jahu. Retsepti leidsin siit
Olen neid nüüdseks juba kolmel korral teinud ja just viimasel korral meeldis tulemus kõige rohkem.
3 suurt ja väga küpset banaani
3 dl kaerahelbeid
2-3 peotäit meelepäraseid lisandeid (mina kasutasin rosinaid, kuivatatud jõhvikaid, linaseemneid ja kookoshelbeid)
jahvatatud kaneeli (sest see on väga kasulik ja tasakaalustab banaani maitset)
Esimene katsetus (ilma jõhvikateta)
Need küpsised on väga toitvad ja sobivad ideaalselt snäkiks aeganõudvale autosõidule, vahepalaks lastele kooli kaasa või energiapommiks pikale matkale. Eriti head on need just esimesel päeval. Soovitan küpsised ka fooliumiga katta, et nad kauem mahlasena püsiks.

Just eile proovisin esimest korda lillkapsast pitsapõhja teha ja see õnnestus nii hästi, et tahaks kohe poodi uue lillkapsa järele tormata. Mäletan, et esimest korda maitsesin sellist pitsat Pinginaabri juures ja lubasin selle kohe menüüsse võtta, aga see tundus nii keeruline, et jäigi tegemata. Nüüd võin öelda, et kogu protsess on tegelikult ääretult lihtne ja tulemus maitsev. 
Lillkapsapõhi on viimasel ajal päris trendikaks muutunud. Retsepti leiab näiteks siit ja siit, aga inspireerituna sellest pitsast, mida Pinginaaber meile kunagi pakkus, tegin ise mõned muudatused.

Vaja läheb:
1 lillkapsas
1 muna
1 väike sibul
peotäis riivitud juustu (võib ka ära jätta)
soola, pipart
ürte (mina kasutasin oreganot ja tüümiani)

Katteks panin kanahakkliha, naabrimehe valmistatud hirvelihakonservi, värskeid ürte (peedilehed + rucola) ja värsket sibulat. Kõige peale tomativiilud ja natuke juustu.

See on meie pere uus lemmiktoit. Miks üldse tavalist pitsast süüa, kui on olemas selline imemaitsev ja kordades tervislikum variant? Nii-nii hea.

Ja lõpetuseks hommikusmuutid. Nimelt võitlesin aasta alguses meeletu väsimusega ja otsustasin, et on aeg midagi ette võtta. Nüüd alustamegi igat hommikut smuutiga, mis koosneb külmutatud marjadest (maasikad, mustikad, pohlad ja mustsõstrad), värsketest jõhvikatest, banaanist ja kiivist. Vedelikuna kasutan orgaanilist kaerapiima. Igale smuutile lisan ka kurkumit, mis on nii-nii tervislik, et igaüks peaks selle oma toidulauale võtma.

Head isu! :)

No Comments Yet, Leave Yours!