2. mai 2014

Loengus juhtus

Tavaline koolipäev. Rääkisime Euroopa Liidust ja selle käekäigust. Lõpuks jõudsime välja maailma ajaloos silma paistnud juhtideni ning lektor palus igaühel esitada näite mõnest liidrist, kes on meie meelest palju saavutanud. Kõlasid erisugused nimed - Churchill, kuninganna Silvia, Mannerheim. Mulle torkas esimesena pähe Nelson Mandela.
Siis aga võttis I. (noor venelanna) meie rühma sõnatuks, pakkudes välja Stalini. Kohatu vaikus täitis kogu ruumi, eriti piinlik paistis olevat meie noorel lektoril, kes on ise samuti Venemaalt pärit.

Edasi muutus asi mõnevõrra koomiliseks. Kõigil tuli oma "kangelast" teistele lähemalt tutvustada ja selgitada, miks nad just tema valisid. Lektor ei soovinud silmnähtavalt I.-le üldse sõna anda, kuid muud ei jäänud üle. Mul oli hetkeks raske ennast vaos hoida ja mitte (kõigile ebameeldivat) vaidlust alustada, kuid suutsin siiski suu kinni pidada ja lihtsalt kuulata. 
I. põhjendas oma valikut suhteliselt tüüpiliselt - Venemaa tõusis Stalini ajal suurvõimude sekka, agraarmaast sai industriaalmaa, majanduslik edulugu jne. Samas kiitis ta teda ka vähese korruptsiooni ja bürokraatia eest. Ok. Juba oli raskem mitte midagi öelda, kuid sain hakkama. Mäletan, kuidas üks I. väidetest algas umbes nii: "Ta vastutas küll miljonite surma eest, kuid..." No andeks, aga kui seda "suurt" juhti selliste lausetega kirjeldada tuleb, siis ehk mõnes teises nimekirjas.

Muide, I. on juba mitu aastat Soomes elanud, väldib meie idanaabri uudiskanaleid ja omab kahekordset kõrgharidust.

Hiljem kuulsin, et loengu järel oli lektor ta kõrvale kutsunud ning soovitanud Soomes Stalini kiitmisega ettevaatlik olla.

It's a funny world.

5 kommentaari:

  1. huvitav lugu, eks. tundub, et mitu aastat väljaspool "nõukogude liitu" elamist ja ükskõik kui palju kõrgharidusi ei kustuta meist "teadmisi", mis meile õrnas lapsepõlves on õpetatud.

    VastaKustuta
  2. Venelaste jaoks on Stalin loomulikult tugev liider. Imelik, et sa seda üldse imelikuks pead. Ja "omade" vigadest ja kuritegudest, olgu need kui suured tahes, vaadatakse muidugi mööda.

    Miks sa arvad, et mõnes teises nimekirjas?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kes ja kus rääkis midagi imelikkusest? Enda meelest ütlesin, et selgitused olid tüüpilised. Ja sugugi mitte kõik pole "omadele" kuritegusid andeks andnud.

      Kustuta
    2. No sa võtsid sellest blogis kirjutada, nii et midagi eripärast sa pidid selles episoodis leidma.

      Praegune Ukraina kriis toob eriti kirkalt välja, KUI eri info-maailmates inimesed elavad. Ka inimesed, keda sa päevast päeva näed ja "endasarnaseks" pead. Ja kahtlemata on selle tajumine mingil hetkel ehmatav, ootamatu ja imelik...

      Kustuta
    3. See link sobib siia:
      http://npubop.livejournal.com/1979837.html

      Kustuta