3. detsember 2014

Narva enne ja nüüd

Aeg-ajalt teen selle vea, et hakkan sõja-eelseid fotosid vaatama. Mitte et vanadel albumitel midagi viga oleks, need on ju igati toredad, nostalgilised jne, kuid teatud pildid suudavad ikka veel tuju nulli viia. Isegi siis, kui ma ei näe neid sugugi mitte esimest korda ning tean, mis juhtus. Narva on üks nendest linnadest, mille ääretult kurb saatus mind mitte kunagi külmaks ei jäta.

Hiljuti tuli meil ka muuseumis Narva jutuks ja ma püüdsin sealseid muutusi sõnadega edasi anda, kuid tundsin, et sellest tegelikult ei piisa. Boheemlane, kes pole Narvat kunagi külastanud, noogutas küll kaasa, et kindlasti oli varem ilus linn ja kahju, et puruks pommitati, aga ma sain tema näoilmest aru, et ta tegelikult ei kujuta ette, k u i ilus Narva oli ja mis sellest nüüdseks alles on. Siinsed pildid saidki just tema jaoks välja otsitud.

Mikkelis juhtus ju tegelikult sama - II maailmasõja aastatel jäi kunagisest kaunist puumajadega kesklinnast alles vaid hunnik jäänuseid, mille asemele ehitati ilmetud ja enamjaolt tänaseni säilinud kivimajad. Aga seda ei saa ikkagi võrrelda sellega, mis juhtus Narvas, sest seal toimus ikka hoopis teise kategooria pommitamine ja hävis üks hoopis pikema ning uhkema ajalooga linnaansambel.

Narva 17. sajandil välja ehitatud barokkstiilis vanalinnale saatuslikuks saanud pommitamine algas 5. märtsi õhtul 1944 ning 9. märtsiks polnud sellest enam midagi alles. See polnud muidugi esimene Nõukogude Liidu õhurünnak Narvale, kuid selle tagajärjed olid teistega võrreldes kordades hullemad - 3550 kivihoonest suudeti sõja lõppedes vaid 198 elamiskõlbulikuks kohendada. Loe lisa siit.

Narva enne sõda:
Pilt: estinst.ee
Narva aastal 2009:
Pilt: Wikipedia Commons

Leidsin ka ühe sõja-eelsele Narvale pühendatud video:



2 kommentaari:

  1. Sõjajärgse Narva puhul oleksin ma olnud nõus kasvõi poolakate lahendusega, kus hävitatud linnade majade fassaadid taastati algsel ilmel uusehitistena tänavate kaupa.

    VastaKustuta